Wędzenie

Dzisiaj mało, kto na swojej działce wędzi, a szkoda, bo to niesamowity zapach i smak. Najczęściej wędzimy mięso na święta. To jest dopełnienie tego wyjątkowego klimatu. Trzeba najpierw takie mięso dobrze przygotować mocząc nawet przez kilka tygodni w soli i saletrze. Proporcje trzeba będzie znaleźć w Internecie, bo jeśli będzie za dużo saletry to mięso nie będzie smaczne i nasza praca pójdzie na marne. Wędzarnię można kupić albo zrobić. Jeśli chodzi o czas wędzenia to na pewno będzie to kilka godzin. Co jakiś czas warto zaglądać do wędzarni i sprawdzać czy wszystko jest w porządku. Może trzeba będzie mięso odwrócić? Trzeba po prostu tego pilnować żeby się to nie zmarnowało. Jeśli będziemy za krótko wędzić to będziemy mieć surowe mięso, a jeśli będziemy czekać zbyt długo to nam się bardzo mocno spiecze. Kiedy jedziemy na wakacje nad morze to tam mamy różnego rodzaju wędzarnie, z których kupujemy ryby. To właśnie ryby są najczęściej wędzone, bo zapotrzebowanie na nie jest bardzo duże. Na pewno wszystko, co jest z wędzarni będzie zdrowe i smaczne, ale pamiętajmy żeby nie używać do tego tylko drewna liściastego. Drewno iglaste się do tego nie nadaje i moglibyśmy sobie tym tylko bardzo mocno zaszkodzić.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>