Spaghetti bolonese

Spaghetti jest chyba moim ulubionym daniem i dodatkowo bardzo łatwo jest je przygotować i każdy nawet największa ciamajda w kuchni będzie w stanie ugotować tego rodzaju posiłek. Są dwa typy tego dania z mięsem występujące pod nazwą bolonese oraz takie gdzie mięso nie występuje czyli neapoli. Osobiście bardziej lubię ten pierwszy wariant i rzadko, ale to naprawdę bardzo rzadko decyduję się na gotowanie wersji z samym sosem pomidorowym. Najlepszym mięsem do saghetti jest wołowo-wieprzowe mięso mielone, które można znaleźć bez problemu w praktycznie każdym sklepie. Jednak zanim wrzucisz na rozgrzaną do czerwoności patelnię mięcho musisz podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy już przygodujesz odpowiednio cebulę dorzucasz do niej mięsko i wszystko smażysz kilka minut. Nie zapomnij o doprawieniu masy odpowiednimi przyprawami, na pierwszy rzut powinna pójść sól i pieprz i ich nie żałuj bowiem mięso tego potrzebuje. Sam lubię jeść to danie na ostro więc dorzucam do środka 2-3 papryczki czili, które są oczywiście posiekane na małe kawałeczki. Sam sos nie jest przygotowywany przeze mnie tylko kupuję jeden słoik, który jest równie pyszny co taki własnej roboty. Gotujesz całość jeszcze przez kilka minut i doprawiasz odrobiną bazylii i możesz zajadać się jakby jutea miało nie być.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>