Przygotowanie spaghetti

Bez wątpienia spaghetti bolonese jest daniem, które mogę z czystym sumieniem nazwać najsmaczniejszym jakie można zjeść. Wiem, że wielu ludzi się ze mną nie zgodzi i zacznie mi wyliczać całą masę innych potraw, które biją na głowę spaghetti, ale ja mam swoje zdanie i go nie zmienię, bo lubię włoską kuchnię i koniec tematu. Wystarczy wspomnieć, że ów potrawa jest w przygotowaniu dziecinnie prosta i każdy, ale to każdy będzie mógł je sobie przygotować w swojej kuchni. Jedyne czego potrzebujesz to mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe, ale same wieprzowe też się nada), pomidorów i świeżej bazylii. Mięso smażysz na oleju możesz także dodać do tego trochę cebuli, w osobnym garze miksujesz blenderem obrane ze skórki pomidory i dodajesz do nich 3-4 ząbki czosnku oraz wspomnianą wcześniej bazylię. Przypraw używaj według własnego uznania bo jedni lubią łagodne dania, a drudzy stawiają na ostrość w smaku. Gdy mięso będzie odpowiednio usmażone dodaj do niego ugotowany sos i mieszaj wszystko dokładnie jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron i wyłóż wszystko na talerz. Dobrze jest też posypać całą potrawę na koniec parmezanem, który roztopi się idealnie pod napływem temperatiury bijacym od smakołyków leżących na talerzu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>