Pospolita jajecznica

Jajecznica nadaje się w sam raz na rozpoczęcie dnia albo jego zakończenie, sam czasem jem ją nawet na obiad, ale to zdarza się bardzo rzadko i jest raczej wyjątkiem od reguły. Danie z jajek naładuje twoje akumulatory i wraz z poranną kawą sprawi, że będziesz pełen energii i gotów do pracy (ba! nawet góry będziesz w stanie przenosić). Na sam początek musisz wiedzieć, że w takiej jajczenicy tak naprawdę może znaleźć się praktycznie wszystko co masz w lodówce i tylko od ciebie zależy jaki finalny kształt będzie ona mieć. Niemniej jednak takimi podstawowymi składnikami są cebula i jakaś wędlina np. kiełbasa lub boczek. Osobiście uwielbiam jajecznicę z szynką, ale to już jest kwestia gustu, a jak wiadomo o nich się nie dyskutuje. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oleju, ta pierwsza opcja nada daniu fajny sznyt i to ją bym wybrał. Gdy cebula będzie skwierczeć na patelni dorzuć do niej pokrojoną wędlinę i tak 2-3 minuty wszystko smaż a później rozbij kilka jajek (tyle ile zdołasz zjeść) do jakiejś miseczki odpowiednio dopraw wedle swego uzania i wlej wszystko na patelnię. Mieszaj wszystko cały czas aż potrawa nabierze właściwej formy, jeżeli lubisz jajecznicę na mokro to zdejmij ją wcześniej z palnika, a jeśli wolisz (tak jak ja) jeść ją na sucho przetrzymaj ją odrobinkę dłużej na kuchence. Gotowe i możesz teraz się zajadać do syta.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>