Gotowanie

Gotowanie to najczęstsza forma przygotowywania jedzenia. Nie ma się, co dziwić wstawiamy do garnka ziemniaki albo makaron i wszystko się gotuje przez określony czas. Najczęściej gotujemy zupy, a zatem mamy w niecałą godzinę gotowy obiad. Oczywiście wszystko będzie zależne od tego, co konkretnie gotujemy. Zupa ma taką zaletę, że jeśli ją ugotujemy i wystygnie to można będzie ją zamrozić. Jutro wracamy z pracy i mamy gotową zupę do jedzenia. Zauważmy ile to oszczędza nam bardzo cennego czasu. Gotowanie ziemniaków czy ryżu wymaga nieco więcej uwagi, bo trzeba pilnować czasu. Nie chcemy żeby ryż się przypalił w torebkach, bo woda się wygotuje? Z ziemniakami będzie dokładnie tak samo. Jeśli chodzi o sól to na pewno warto ją dodawać do wody, w której będziemy godować cokolwiek. Tylko wtedy będzie to nam smakowało. Sól niby jest szkodliwa, ale jeśli jej nie dodamy to jedzenie będzie jałowe i na pewno większości z nas nie będzie smakowało. Jeśli ktoś jest na diecie to musi ograniczać sól do minimum. Pozostałe osoby muszą po prostu być ostrożne. Do wyboru mamy i gotowanie w wodzie i gotowanie na parze. To drugie jest o wiele bardziej zdrowe, ale trzeba mieć odpowiednie garnki, a to jednak trochę kosztuje i nie każdy może sobie na to pozwolić.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>