Gotowane jajka

Ugotowanie jajek nie jest skomplikowane, ale trzeba tego pilnować. Zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym żeby jajko było ugotowane na miękko. Po dwóch trzech minutach trzeba będzie wyjąć jajka z wody. Jeśli o tym zapomnimy to ugotują się na twardo, a jeśli zostaną za długo to żółtko może zamienić się w ciemny kolor. Trzeba po prostu nastawić sobie minutnik i w odpowiednim czasie przyjść. Jajka są na tyle uniwersalne, że można je jeść na różne sposoby. Zawsze można przygotować je krojąc na kanapki z pomidorem i sałatą. Można je pokroić i zjeść z majonezem. Z jajkiem na miękko już tam dobrze nie ma i raczej zjadamy je z chlebem i masłem. Można dodawać sól, pieprz i można będzie jeszcze stosować ketchup albo musztardę. Można próbować tego wszystkiego, a wtedy będziemy wiedzieć, co nam smakuje, a co nie. Można też zrobić jeszcze coś z jajkami. Gotujemy wodę i kiedy już wrze to można rozbić skorupkę i wrzucamy jajko na gorąco wodę. Powstaje wtedy, jako potocznie zwane jajkiem w koszulce. Wygląda naprawdę bardzo ciekawie i smakuje dokładnie tak samo jak zwykłe jajko. Jeśli nie zależy nam na kaloriach to możemy jeszcze zrobić jajko sadzone. Jedno jajko, a można przygotować na tak wiele sposobów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>