Catering – jak odnieść sukces w mieście Poznań?

Profesjonalny catering Poznań nie jest łatwym zajęciem. Funkcjonowanie w tej branży wymaga zarówno zdolności kulinarnych jak i menadżerskich. Rynek jest niezwykle konkurencyjny a znalezienie nowych Klientów jest coraz trudniejsze. Zwłaszcza na tak nasyconym rynku usługami cateringowymi jak Poznań. Początki firmy cateringowej zwykle mają jeden schemat. Na początku funkcjonuje jeden punkt gastronomiczny – restauracja bądź bar z szybką obsługą. Z czasem firma otwiera kolejne punkty, świadczy dowóz jedzenia na telefon a wreszcie zaczyna obsługiwać coraz większe grono przedsiębiorców. Przedsiębiorca działający w branży cateringowej musi być również ryzykantem. Otwarcie nowego punktu gastronomicznego to ogromne koszty. Nie ma zaś gwarancji, że w danej lokalizacji restauracja czy bar będą miały wzięcie. Przedsiębiorca działający w branży gastronomicznej musi mieć również w swojej krwi żyłkę handlowca. Bierze udział w przetargach, musi więc wiedzieć w jaki sposób reklamować swoją firmę.

Jak odnieść sukces w cateringu w Poznaniu?

W polskim cateringu na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat dokonały się też ogromne zmiany. Tradycyjne zasiadane przyjęcia zostały zastąpione przez stoły szwedzkie czy przyjęcia na stojąco. Jeśli chodzi o obsługę imprez biznesowych nowoczesny catering opiera się przede wszystkim na małych, mieszczących się w dłoni przekąskach zjadanych na stojąco. Mini sandwicze, małe szaszłyki, babeczki, muffinki- to króluje na imprezach biznesowych. Okazji do zarobienia na imprezach biznesowych i okolicznościowych jest całe mnóstwo. Catering Poznań jest zamawiany na firmowe wigilie, Święta Wielkanocne, Sylwestra, czy nawet Walentynki. Catering to również obsługa firmowych bankietów. W branży tej najważniejsze jest to by zdobyć stałego Klienta. Duże czy średnie przedsiębiorstwo to spora ilość zamówień przez niemal cały rok. Dlatego jeśli ktoś marszy o karierze w tej branży powinien postawić na uczciwy i pewny biznes. Jak nigdzie indziej tak w gastronomii liczy się jakość a głównie świeżość oferowanych produktów.

Catering Poznań

O wysokiej jakości serwowanych dań mało kto będzie mógł się jednak dowiedzieć, jeśli firma cateringowa zaniedba reklamę przedsiębiorstwa. Obecnie liczy się przede wszystkim reklama w internecie. Podstawą jest posiadanie własnej strony internetowej. W dobie wyszukiwarek internetowych dobrze pomyśleć o promocji za pomocą pozycjonowania. Warto również postawić na zróżnicowaną i bogatą ofertę. Catering Poznań powinien reagować na zmieniające się trendy. Bardzo modny był na przykład catering dietetyczny. Właściciele firm cateringowych muszą również nastawić się na okresy, w których to pracy jest całe mnóstwo i na okres kiedy to pracy nie ma w ogóle. Do takich martwych miesięcy należy styczeń oraz luty. Dodatkowe ręce do pracy przydałyby się z kolei w okresie grudniowym. Coraz więcej również osób prywatnych decyduje się bowiem na catering. Najwięcej można jednak zarobić na klientach biznesowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>